projecten

galerie 1646

galerie en ateliers als een schetsboek
In opdracht van de Haagse gemeente hebben Mixd architectuur en In Situ architecten samen een ontwerp gemaakt voor de vernieuwbouw van een pand waar al jaren het kunstenaarsinitiatief 1646 was gevestigd in een om niet situatie. Met deze verbouwing is de permanente huisvesting van dit initiatief - dat naar een gevelsteen met het jaartal 1646 is genoemd -mogelijk gemaakt, zodat het nu intensief gebruikt kan worden als galerie met vier ateliers en een (internationaal) gastatelier. Het oude pand is hiervoor grondig gerenoveerd en de vervallen schuurtjes op het achterterrein zijn vervangen door een nieuwe aanbouw. Met weinig middelen is hier zoveel mogelijk ruimte gecreƫerd. Er is hoogte genoeg voor het aanbrengen van een entresol, het dak(terras) kan als beeldentuin fungeren. De contouren van de muren van de buren bepalen de plaats van de ramen in de aanbouw, dat ruimte biedt aan exposities. Het interieur is aan de kunstenaars aangeboden als een schetsboek; bij oplevering zijn enkele elementen geschilderd, de rest is blanco opgeleverd om continu naar inzicht van de gebruikers te veranderen.
De nieuwe voorgevel bestaat uit een ruime etalage en een uitstekende glazen kubus bij wijze van ruimtelijk uithangbord, voor objecten en projecties. Het rubberen kader rond het raam fungeert als bank, zowel binnen als buiten.

Lichtgewicht aanbouw
Omdat voor de galerie en ateliers een extra goede geluidisolatie geen vereiste is, kon de aanbouw licht gehouden worden. De constructie is daarom geheel van grenen balken, met twee stalen portalen bij de tussenverdiepingen. Dit wordt gedragen door een betonnen vloer van 20 cm dik; een monolithische plaat waarin de vloerverwarming is opgenomen, en waarvan de toplaag als afwerking is gepolijst.
De gevels en het dak van de aanbouw zijn bekleed met een open houten gevelbekleding van hergebruikt hout van kabelhaspels. De kunstenaars van het initiatief hebben geholpen bij het verzamelen van dit hout en demonteren van de haspels - bij een kabelfabriek in Delft. Lees hier meer over dit hout.

Met dit vernieuwde leven in de straat speelt dit project een rol in de culturele upgrading van de Boekhorststraat.



projectgegevens

opdrachtgever: Gemeente Den Haag, OCW Panden BV
lokatie: Boekhorststraat 125, Den Haag
opp: 250 m2
opdracht: voorjaar 2005
oplevering: voorjaar 2008
ontwerp: MIXD Architectuur ism In Situ architecten | Iris de Kievith
directie: MIXD Architectuur
aannemer: Thijsse Bouw, Wateringen

links
galerie 1646
fotos en filmpje van de opening op hagazine

download
pdf
publikatie in ArchitectuurNL 07.08