projecten

ondernemershuis zuid

In opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam van de gemeente Rotterdam heeft Transformers het interieur van het Ondernemershuis Zuid mogen ontwerpen. Dit initiatief moet startende en bestaande ondernemers ondersteunen in het voeren van hun bedrijf. Op één plek zijn verschillende instanties bij elkaar die ondernemers op verschillende vlakken kunnen adviseren, bovendien midden in Rotterdam Zuid, een wijk waar de lokale economie via ondernemerschap gestimuleerd wordt.

Het interieur is zo ontworpen dat het zo gemakkelijk en uitnodigend mogelijk is om het Ondernemershuis te bezoeken. Het open karakter van de ruimte binnen het gebouw is daarvoor uitgebuit; het grootste deel is vrij gehouden en kan daardoor op verschillende manieren gebruikt worden. Hier kunnen ondernemers altijd terecht, bijvoorbeeld voor individuele hulp bij een van de balies, inschrijven bij de KVK, voor een cursus, een netwerkborrel of een toevallige ontmoeting bij de bar of de ondernemersmarkt - een plek voor advertenties van en voor ondernemers.
Voorzieningen zoals de meer besloten bespreekkamers, werkruimten en sanitair zijn samengebracht achter een houten wand over de volle breedte van het pand. Deze wand is eigenlijk een enorme kast; aan zowel voor- als achterkant is het voorzien van verschillende grote en kleine vakken. Net als de balies is de wand gemaakt van (milieuvriendelijk) blank populierenhout. De ruimtes erachter, met hun verschillende sferen en kleuren, zijn te zien door grotere openingen in de houten wand.
Deze verschillende sferen zijn gecreëerd door de kunstenaars van Wandschappen. Zij hebben het patroon op de muren en gordijnen samengesteld uit verschillende elementen van Rotterdam-Zuid; contouren van typische gebouwen en bomen, en natuurlijk van hijskranen en schepen.


projectgegevens

opdrachtgever: OBR gemeente Rotterdam
opdracht: maart 2008
oplevering: september 2008
Ontwerp: Transformers

Team:
Roeland Koppendaal, artIncluded
Geert Vennix, VennixVermeesch architecten
Robbert de Vrieze, gevonden ontwerpen

wanden en gordijnen:
Wandschappen

links
website van ondernemershuis zuid