projecten

grote pyr

monumentaal schoolgebouw wordt ecologisch woon-werkcomplex
De verbouwing van een monumentale HBS tot woonwerkgebouw gaat samen met een intensieve inzet van de bewoners en gebruikers. Het gebouw huisvest ± 15 bedrijven en 25 woningen. De verbouwing is gericht op het casco en wordt zoveel mogelijk op ecologische wijze uitgevoerd. Door wijziging van de ontsluitingsstructuur en intensivering van het ruimtegebruik is het gebruiksoppervlak verdubbeld.
Er is een vergaand en experimenteel ecologisch warmte- en watersysteem uitgedacht. Voor de warmtevoorziening wordt gebruik gemaakt van een speciaal voor de maat van de lokalen ontwikkelde houtkachel. (Zie Bergkachel.)
De afbouw vindt plaats met behulp van een handboek van constructieve en bouwkundige adviezen, en is verder vrij naar inzichten van de bewoners/gebruikers.


Projectgegevens

Opdrachtgever: bewoners- en gebruikersvereniging WWW ism gemeente Den Haag
Lokatie: Waldeck Pyrmontkade 115-116, Den Haag
Opp: na verbouwing 3600 m2
Ontwerp: 1999 - 2002
Bouw: 2002 - nu
Projectarchitecten: Iris Schutten, Sebas Veldhuisen en Iris de Kievith
Medewerkers: Hilde Remoy, Ida Kramer en Michiel Burgerhout
Subsidie: Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV) van VROM 2001

links
Grote Pyr
Bergkachel
voorbeeldprojecten IPSV