projecten

voorleespaviljoen

Boeken lezen in een UFO

Stichting Speeltuin De Feijenoordse Middenstip heeft in het kader van het project ‘Het Taalbos’ opdracht gegeven om binnen de speeltuin een veilige en intieme plek te creëren om te lezen. Dit heeft geresulteerd in een opvallend (voor)leespaviljoen. Ricardo Haakmat, initiatiefnemer van Het Taalbos hoopt met dit project kinderen en hun ouders te stimuleren op het gebied van taal, kunst en cultuur vanuit een speelse en vertrouwde omgeving, namelijk de speeltuin om de hoek.

Het voorleespaviljoen is ontworpen door Iris de Kievith in samenwerking met Boris Duijneveld van MUDprojects, die het heeft gebouwd. De basis wordt gevormd door een compositie van twee oude polyester voedersilo's.
Clara Froger heeft een bekleding van Rotterdams schapenwol ontworpen, gemaakt ism De Viltmannen. Met deze wollen bekleding heeft het paviljoen een intiem en warm interieur gekregen, een verrassend contrast met de expressieve verschijningsvorm buiten.

Hoe het paviljoen tot stand gekomen is kan natuurlijk niet beter uitgelegd worden dan in de vorm van een kinderboek. Iris heeft het geschreven en met veel plezier voorgelezen bij de opening van het paviljoen in november 2015.
Het is hier te downloaden.


Eerder zijn in hetzelfde kader van Het Taalbos twee buitenplekken in de speeltuin gemaakt. Deze plekken bieden bezoekers vooral in de zomermaanden rust en intimiteit voor ontmoetingen en het (voor)lezen van een boek.


projectgegevens

opdrachtgever: Stichting Speeltuin de Feijenoordse Middenstip
lokatie: Persoonsdam 133, Rotterdam
opp: 7,5 m2 (bvo)
opdracht: januari 2013
oplevering: november 2015
ontwerp: Iris de Kievith
constructie: Fevzi Atceken
bouw: Boris Duijneveld, MUD projects
ontwerp wollen interieur: Clara Froger Dutch Design realisatie ism De Viltmannen
foto's: Marc Heeman


Dit paviljoen is tot stand gekomen dankzij de tomeloze inzet van de makers en betrokkenen van de speeltuin, en dankzij de financiële bijdragen van

Oranjefonds
Van Leeuwen Van Lignac Stichting
Stichting Elise Mathilde
Van Ommeren de Voogt Stichting
CBK R'dam
Gemeente Rotterdam dienst Stadsontwikkeling en Bewonersinitiatief / Opzoomermee


Links
Speeltuin de Middenstip