projecten

urban hotspring

De combinatie van drie fenomenen - drijvende zwembaden, natuurlijke hotsprings en industriële restwarmte - vormt het concept van een duurzaam drijvend zwembad; een Urban Hotspring. Dit concept is in een haalbaarheidsstudie met steun van het Warmtebedrijf Rotterdam en E.ON Benelux onderzocht en uitgewerkt voor een eerste toepassing in Rotterdam, maar het is ook heel geschikt voor andere steden.

Ideeën voor een drijvend zwembad zingen namelijk al jaren rond, bij de Rotterdamse gemeente, bij stedenbouwkundigen, architecten, ontwikkelaars en andere plannenmakers die graag enerverende initiatieven in de stad zien. Die ideeën komen voort uit een rijke Rotterdamse traditie van drijvende zwembaden waar generaties Rotterdammers hebben leren zwemmen en goede herinneringen hebben aan deze levendige ontmoetingsplaatsen. Met de komst van een paar succesvolle drijvende zwembaden in andere Europese steden zijn ideeën voor een Rotterdams exemplaar de laatste jaren helemaal ‘hot’….
In het concept dat in deze studie is ontwikkeld wordt het zwembad daadwerkelijk hot; door gebruik te maken van industriële restwarmte. Dit is één van de duurzame aspecten dat de Urban Hotspring uniek maakt en bovendien financieel haalbaar.
Volgend jaar is het precies 50 jaar geleden dat het laatste drijvende zwembad in de Maas is gesloten vanwege ernstige vervuiling van het rivierwater door de zware industrie.
Daarom is het NU de tijd om deze oude traditie nieuw leven in te blazen met de Urban Hotspring; een duurzame innovatie van een oude traditie.

Door het zwemwater te verwarmen met restwarmte uit de industrie kan het zwembad functioneren als pilot voor het gebruiken van restwarmte. Het laat zien hoe haven(industrie) en stad een duurzame symbiose kunnen aangaan.


download flyer en zie website urban hotspring


projectgegevens

opdrachtgever haalbaarheidsstudie: Warmtebedrijf Rotterdam
lokatie: Rijnhaven, Rotterdam
opp: 2300 m2
afronding studie: maart 2011

team
studie en ontwerp: Iris de Kievith
concept/doelgroep: Jan Oosterman DHV
advies businesscase: DHV
advies energieconcept: DWA
impressies: Andrea Abita